Ragadd meg a lehetőséget!

„Aki mindig csak a szelet figyeli, nem vet, és aki a fellegeket lesi, nem arat.”
(Prédikátor könyve 11:4)
Egész életünket végigkíséri a tervezés. Elképzeléseink beteljesüléséhez olykor el kell hagynunk a biztonságot adó komfortzónánkat, de sok álmunk a bátortalanságunk miatt nem valósul meg. Várjuk a kínálkozó lehetőségeket, de amikor bekopogtatnak az ajtónkon, megijedünk, döntésképtelenné válunk, és visszahúzódunk a megszokott kis csigaházunkba. Így álmodozók maradunk, akik lekéshetnek az Isten által elkészített áldásokról, az elszalasztott alkalmak pedig egy életen keresztül kísérthetnek minket, a kudarcélményeink pedig még bátortalanabbakká tesznek minket. Feszült figyelemmel várjuk a lehetőségeket, és amikor megérkeznek, valami megmagyarázhatatlan erő visszatart vagy elbizonytalanít, és megakadályoz a cselekvésben.
Milyen akadályok vannak az életünkben, amik fékezhetnek minket? Talán a szüleinktől kapott „csomagunkban” hozott döntési minták tesznek bizonytalanná, esetleg a mások véleményének befolyása hat ránk, és a megfelelési kényszer fogsága akadályoz bennünket. A lustaság, kényelem, a kockázatkerülés, az újtól való félelem lebéníthat, és ellopja az áldást, a reményt, a szabadulás örömét. Elérkezik a pillanat, amikor cselekednünk kell, és nincs mire várni.
Lehet, hogy a szívünk mélyén ott rejtőznek az elmulasztott lehetőségek, elszalasztott döntések által okozott veszteségek fájdalmai. A bátorság forrása Isten, aki újra esélyt adhat számunkra: Ő nem a vesztest látja bennünk, hanem a lehetőséget, olyannak lát, amivé az Ő kezében válhatunk. Szeretetével képessé tesz minket arra, hogy elengedjük a mulasztások vádlásait, és új esélyt ad számunkra, hogy győztesek lehessünk.
Isten szava hallatán most megérezhetjük a felüdítő, reményt hozó szelet, megláthatjuk az életet tápláló, áldást hozó fellegeket. Hányszor szalasztottuk már el az alkalmat, amikor Jézus megszólított minket: kövess engem! Jöjj ma hozzá úgy, ahogy vagy, hozd a bűneid, tedd le a Golgota keresztje elé, és felszabadít egy új cselekvő életre, ahol megtalálhatod a régen keresett békességet!

Kiss János

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betű méret
Háttér eltávolítása