Rombolj, hogy építhess!

„Ezt mondta nekem az ÚR: Én most a szádba adom igéimet! Lásd, én a mai napon népek és országok fölé rendellek, hogy gyomlálj és irts, pusztíts és rombolj, építs és plántálj!” (Jeremiás könyve 1,9-10)
Láttunk már olyat, hogy romokon építettek fel erős építményeket, hogy gyomos földekbe vetettek értékes, életet hordozó magvakat? Az erős alap lefektetése előtt mindenütt meg kell tisztítani a terepet, és ha bő termést akarunk, alaposan meg kell művelni vetés előtt a talajt. Nem olyan könnyű azoktól megszabadulni, amik felé az évek során kötődéseink alakultak ki, amibe energiát fektettünk, amiért áldozatot hoztunk, akik felé reményt tápláltunk.
Isten igéje nem a céltalan rombolásra szólítja fel Jeremiás prófétát, hanem miközben gyomlál, irt, pusztít, és eltünteti az akadályokat, már lelki szemeivel látja a rombolás helyén felemelkedő, csodálatos építményt, amely gyönyörködtet és a bőséges mezőt, amely egészséges táplálékot ad. Látja a harmonikus életet, amelyet Isten eltervezett az ember számára.
Tekintsünk most lelkünk mélyére! Az évek során az otthonról hozott minták, szokások, tapasztalataink, tudásunk segítségével és mások közreműködésével felépítettünk egy életgyakorlatot, kialakultak kapcsolataink. Érezzük, hogy mennyire működnek ezek, látjuk azokat a dolgokat is, amelyeket gyomlálni, rombolni kellene, különben lassan tönkretesznek bennünket. Lehet, hogy már régen arra vágyunk, hogy szabaduljunk tőlük, de nincs bátorságunk elkezdeni a tisztogatást. Talán félünk, hogy nem lesz erőnk végig csinálni, de nem egyedül kell hozzálátnunk. Isten nem egy szenvedő életre teremtett bennünket, ma is várja, hogy felkiáltsunk: „Uram, segíts! Hol kezdjem? Adj erőt, bátorságot, hogy végig tudjam csinálni!”
Lehet, hogy már leselejteztünk dolgokat, előkészítettük egy új élet, gondolkodás helyét, de a fájdalmas emlékek szemétkupaca még ott van a lelkünk mélyén. Hogyan szabaduljunk meg tőlük? Isten adja az igéjét, amely világosságra hozza előttünk a számunkra káros, pusztító dolgokat, majd pedig erőt ad, hogy elutasítsuk azokat, és megszabaduljunk tőlük.
A bűn romjain nem lehet egy új életet felépíteni. A győzelem garanciája Jézus Krisztus, aki kereszthalálával lerombolta a bűn által megrontott, szenvedést okozó életet, és feltámadásával felépített egy új, Alkotójához visszatérő lehetőséget.
Halld meg Isten hívó szavát, és kövesd a prófétát!

Kiss János

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betű méret
Háttér eltávolítása