Hétindító Igei gondolatok – Első lépés

Amit tehát szeretnétek, hogy az emberek veletek cselekedjenek, ti is ugyanazt cselekedjétek velük, mert ez a törvény, és ezt tanítják a próféták.” (Máté evangéliuma 7,12)”

Mindannyiunknak vannak elvárásaink embertársaink felé. Képzeletünk megálmodja az ideális embereket, akik majd értünk élnek, kedvesek lesznek hozzánk, szeretnek minket, és mindig megbocsátanak, ha megbántjuk őket. A valóság azonban előbb-utóbb felébreszt bennünket: ha nem álmaink szerint alakulnak a történések, akkor rögtön összekészítjük a „csalódás csomagjainkat”. Zsákutcába jutunk, ha az elvárásaink trónjára ülünk, és csak kapni, kapni akarunk. Lelkiismeretünk figyelmeztető hangját elnyomva felmentjük magunkat, és másokat hibáztatunk, ha nem jól működnek a kapcsolataink.

Hatással vagyunk egymásra. Építjük vagy romboljuk, bátorítjuk vagy gyengítjük egymást, örömöt, illetve szomorúságot okozunk, sebeket ejtünk, vagy éppen gyógyítgatjuk a másik lelkét. Magunk érdekét, hasznát, kényelmét tartjuk elsődlegesnek, vagy észrevesszük a másik embert is, aki mellénk szegődött hosszabb-rövidebb időre az életünk során?

Elvárási listánkkal a szívünkben esünk haza otthonunkba, érkezünk a munkahelyünkre, közösségeinkben is így vagyunk jelen. Mit teszünk, amikor a listán felsorolt dolgok nem teljesülnek, vagy nem kedvünk szerint történnek körülöttünk az események? Könnyen áldozattá, illetve mártírrá, esetleg amazonná, vagy éppen gladiátorrá válhatunk.

Van más megoldás is?

Az igénk teljesen más megvilágításba helyezi ezt a mindennapi problémát, ugyanis megfordítja a sorrendet: először te tedd azt a másikkal, ami neked is jól esne! Nem tisztelnek, szeretetlenek, nem segítenek, pletykálnak rólad, bántanak? Mi lesz, ha csak háborogsz emiatt? Bonyolítja a helyzetet, ha többen jártok ugyanabban cipőben: akikkel megalakíthatjátok az ellenséget nem kedvelő, áldozati vagy támadó tábort.

Ne háborogj tovább! Az önsajnálat, a bosszúállás bezárja a megoldás, szabadulás kapuját. Kezdj a szelíd, cselekvő szeretet legyőzhetetlen fegyverével harcolni! Szeress, tisztelj, dicsérj, légy őszinte, támogass! Tedd azt, amit szeretnél, hogy veled tegyenek, akkor is, ha eleinte nem látod a változást! Légy kitartó és türelmes! Ha kéred, Isten erőt ad ebben a küldetésben. Valójában Ő adhat változást.

Jézus is így tett. Az első lépés a megbocsátás lépcsőfokára vezet. Isten Krisztusért megbocsát neked, szeretettel fordul feléd. Kezdd te is így, bocsáss meg, és kövesd a szeretet törvényének igazságát! Sok élet változott meg Isten szelíd, legyőzhetetlen szeretetének szívet összetörő és meggyógyító ereje által.

Légy te a következő próbálkozó! Meg fog változni az életed.

Imádkozom érted!

Kiss János

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betű méret
Háttér eltávolítása