Ünnep utáni hétköznapok

„Miután pedig elteltek az ünnepnapok, és hazafelé indultak, a gyermek Jézus ott maradt Jeruzsálemben.”
(Lukács evangéliuma 2,43)

A karácsonyi készülődésre sok időt fordítottunk, igyekeztünk, hogy minden a kedvünk szerint, szokásainknak megfelelő legyen. Ez az ünnep is gyorsan eltelt, hiszen minden ünnepnek vége lesz egyszer. De ezúttal mit viszünk magunkkal belőle, amely maradandó, az életünket jobbá tévő lehet? Az átélt pillanatokat, találkozásokat, öleléseket, mosolyokat, szavakat, amelyek megmozgatták érzelmeinket, ételek ízét, illatokat, amelyek bejárták otthonainkat? Maradt-e az emlékek között az ünnepelt Jézusról szóló üzenet, amelyet elvihetünk a hétköznapi életünkbe? Esetleg a karácsonyfával együtt kidobtuk Őt is, vagy a díszekkel elcsomagoltuk a dobozba, és csak a szokásaink ünnepi kelléke volt csupán? Ott hagytuk-e a Megváltót a karácsonyi jászolban, vagy elvittük szeretetének valóságát az ünnepből?

Jézus Krisztus nemcsak az ünnepeink Istene, hanem a teremtett világ élő Istene, aki a hétköznapokban is jelen van a Szentlélek által. Megváltó, akinél lecsendesülhet a szív, békességet nyerhet a lélek, vezetést kaphat a tanácstalan, bátorságot a gyáva, erőt a gyenge, és egészséget a beteg. Befogadtuk-e a szívünkbe az Isten szeretetét ezen az ünnepen, vagy ahogy túllépett a naptár a karácsony második napján, úgy csendesedett el az evangélium hívó üzenete is a lelkünkben?
József és Mária, amikor észlelték Jézus hiányát, visszatértek oda, ahol elveszítették őt, és addig keresték, amíg meg nem találták: gyermekük az istentisztelet helyén, az Atya házában volt. Jézus az ünnep után ma is megtalálható: jelen van a teremtett világ csodáiban, üzenete élő és ható, személyesen szólít meg a Bibliában, elérhető az imádság által. Nem kell, hogy a következő ünnepig várjunk, találkozhatunk vele akár most is.
„Íme, az ajtó előtt állok és zörgetek: ha valaki meghallja a hangomat, és kinyitja az ajtót, bemegyek ahhoz, és vele vacsorálok, ő pedig énvelem.” (Jelenések könyve 3,20) Az ünnepelt itt van, ezért az ünnep folytatódhat!

Kiss János

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betű méret
Háttér eltávolítása