Balogh Lajos (1894-1898)

Ebben az időszakban a Hajdúböszörményi gyülekezethez tartoztunk. Balogh Lajos Földesen született. 1893-ban, 4 évi tanulás után hazajött Hamburgból, a Baptista Teológiáról Udvarnoki Andrással együtt. A Hajdúböszörményi gyülekezet hívta meg lelkipásztorának.

1894 februárjában történelmi nevezetességű gyűlés volt Újfaluban. Kornya Mihály munkaterületét két részre osztották. A felosztást földrajzilag Lisztes Mihály végezte. Balogh Lajos működési területe: Hajdúböszörmény és környéke, Karcag és környéke, Újfalu és környéke, 14 állomással. A hittérítési pénz Hajdúböszörménybe lett küldve. Ebből lett fedezve a lelki munkás illetmény és egyéb kiadások. Balogh Lajos felavatása 1894 februárban volt Karcagon. Öt elöljáró imádkozott érte kézrátétellel: Meyer Henrik (Budapest), Kornya Mihály (Nagyvárad), Tóth Mihály (Nagyszalonta), Péteri Gyula (Újvidék), Kusz Miksa (Temesvár).

Egy bécsi evangélikus lap azt írja róla, és Kornya Mihályról, hogy 1894-ben néhány hónap alatt 262 tagot nyertek meg Jézus Krisztus számára. Balogh Lajos rendkívül energikus és sokrétű munkásságot fejtett ki. Nem csak az igehirdetés szolgálatát látta el e hatalmas területen, hanem a bemerítéseket, a folyó ügyek intézését, a gyülekezetek szervezését és a missziómunkások képzését is. Ezen kívül jelentős volt az irodalmi munkássága. A magyar nyelvű misszió önállósulása és megszervezése után nagy gondot fordított a vasárnapi iskolák hatékony működésére. 1899-től ő szerkeszti a Hajnalcsillag című gyermeklapot egészen haláláig (1919).  1900-ban Vasárnapi tanító címmel havi folyóíratott indít. Könyvek, és füzetek tucatja került ki gazdag szellemi és lelki kincsesházából. Pl.: Búcsúhangok című temetési énekeskönyv. Szerkesztő munkatársa az 1905-ben kiadott A hit hangjai című gyülekezeti énekeskönyvnek.  Újfaluból 1896-ban 6 hetes igehirdetői tanfolyamon vett részt Hajdúböszörményben: Lisztes András, Daróczi Mihály és Szántó Mihály.
Balogh Lajos testvér 7 alkalommal végzett bemerítést Újfaluban.